Primii 30 de membri ai Sfatului Țării 2 aleși prin vot online

Pe 27 martie, la Chișinău, va avea loc Congresul de constituire a Sfatului Țării 2, forul reprezentativ al unioniștilor din Republica Moldova. Grupul de inițiativă pentru crearea acestui organ care va pregăti ReUnirea celor două state românești anunță că sunt deja cunoscuți primii 30 de membri ai forului. Lista este formată din candidații selectați în urma votului online pe www.sfatultarii.md.

„Ne bucură atenția sporită de care se bucură proiectul nostru, Sfatul Țării 2. Inclusiv atunci când vine vorba de selectarea candidaților, atât în mediul offline, prin intermediul ziarelor „Timpul” și „Literatura și Arta”, cât și în cel online. Am vrut să facem procesul de selectare cât mai transparent. Tocmai de aceea, am oferit fiecăruia posibilitatea să vină cu propriile propuneri prin intermediul unui formular disponibil pe site-ul nostru oficial. În urma unui acord între membrii Grupului de inițiativă, candidații care au trecut deja de pragul de 100 de voturi ajung să facă parte din Sfatul Țării 2, dacă nu există obiecții din partea membrilor fondatori ai forului”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentant al Grupului de inițiativă pentru crearea Sfatului Țării 2.

Sfatul Tarii 2

„În ultimele zile, am înregistrat o serie de atacuri care au vizat site-ul nostru și care au perturbat pentru o perioadă sistemul de vot. Din fericire, însă, am reușit să remediem situația și acum, site-ul, este din nou disponibil și putem vota în continuare candidații propuși pe www.sfatultarii.md”, a mai precizat Codreanu.

Pe lângă Congresul de constituire a Sfatului Țării 2, care va începe la ora 10:00 și va fi organizat la Palatul Național „Nicolae Sulac”, unioniștii pregătesc și cel mai mare marș unionist organizat vreodată la Chișinău.

„27 martie 1918 este cu siguranța cea mai luminoasă dată din istoria Basarabiei. Fără Unirea de la 1918, probabil, ne-am fi pierdut identitatea românească definitiv. Cei 22 de ani de existență în componența României au fost salvatori pentru poporul român din Basarabia. Astăzi, la o distanță de 98 de ani de la acest eveniment, istoria se repetă, reunificarea este mai necesară ca niciodată. Unirea este astăzi unica soluție pentru statul eșuat Republica Moldova, unica modalitate ca cetățenii noștri să aibă parte de un trai mai bun”, a precizat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

Evenimentul, organizat de aripa tânără a Grupului de inițiativă a Sfatului Țării, va începe la ora 13:00 și va avea ca punct de pornire scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, continuând pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Manifestația se va încheia în scuarul Gării feroviare din Chișinău

Constantin Codreanu: De ce avem nevoie de Sfatul Țării 2?

Crearea Sfatului Țării 2 este un pas logic și firesc, ce întregește seria de măsuri întreprinse de unioniști în ultimii ani. Începând cu 2012, am organizat o serie de manifestații unioniste, care au scos în stradă, cumulat, peste 100.000 de oameni. Ieșitul în stradă a fost și rămâne o metodă clară și eficientă pentru a menține subiectul ReUnirii în atenția opiniei publice. Atât în Republica Moldova, cât și la București, Bruxelles, Washington, dar și Moscova. Tocmai de aceea, în a 2-a parte a zilei de 27 martie, atunci când sărbătorim 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara, vom organiza un nou Marș unionist.

Sfatul Tarii 2În 2014, am creat cea mai mare organizație de tineret din Republica Moldova – Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” – prin care reușim să popularizăm în rândul tinerilor ideea ReUnirii. Tinerii sunt forța motrice a societății și anume ei trebuie să fie cei care să poarte stindardul unionismului ca idee a unei vieți mai bune, aici, la noi acasă.

Pe 16 mai 2015, în Piața Marii Adunări Naționale, în prezența a peste 20.000 de oameni, am constituit un bloc al organizațiilor unioniste, Blocul Unității Naționale (BUN), care adună la un loc peste 20 de ONG-uri unioniste. Am reușit ceea ce trebuia realizat de ceva timp, să respectăm noi înșine sloganul „Unirea Face Puterea”.

Acum, cu 2 ani înainte de celebrarea centenarului de la Marea Unire, a venit timpul să lansăm un for reprezentativ al tuturor unioniștilor din Republica Moldova, care să reprezinte diferite categorii sociale: intelectuali, tineri, ofițeri, doctori, agricultori, foști combatanți ai războiului de pe Nistru etc. La Congresul de constituire a Sfatului Țării 2 vor lua parte delegați din toate localitățile din Republica Moldova și din Diaspora, membri ai organizațiilor unioniste din România, invitați din alte state.

Sfatul Tarii 2Acest for va putea, ținând cont de mandatul care îi va fi oferit de către participanții la Congresul de constituire, să inițieze o serie de măsuri concrete pentru a grăbi în mod decisiv procesul reunificării. Elaborarea de strategii pe domenii separate, o serie de întâlniri cu oficialități la nivel local, național și interstatal, promovarea pe plan internațional a ReUnirii sunt doar o serie de măsuri pe care le va întreprinde Sfatul Țării 2.

În vremuri de demult, în antichitate, una dintre mințile luminate, filosoful grec Democrit, spunea: „Din înțelepciune vin trei lucruri: gândire justă, vorbire fără greș și acțiune dreaptă”. Sfatul Țării 2 este locul în care adunăm elita actuală a unioniștilor pentru a da start ReUnirii și unde ne dorim să avem parte de toate cele trei lucruri concomitent. Avem nevoie să gândim just ReUnirea, să vorbim despre ea fără greș și să acționăm drept în vederea înfăptuirii acesteia.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Constantin Codreanu, coordonator Blocul Unității Naționale, membru al Grupului de inițiativă pentru crearea Sfatului Țării 2

Lupte antibolşevice după Unire (1918 – 1940)

sfat

Deja către sfârşitul lui ianuarie 1918, teritoriul Basarabiei era aproape complet curăţat de plaga bolşevică. Armata română disciplinată, motivată, dornică de revanşă, a reuşit cu preţul unor lupte grele să cureţe întreg teritoriul până la Nistru, obligând bandele ruseşti să fugă dincolo de râu, aducând liniştea şi pacea atât de necesară populaţiei basarabene greu încercate.

Citeste mai mult

Top